Man Ana!!

My photo
Bila mana Qalby ingin berbicara, tiada apa yang mampu menyekatnya. Jey sedar Qalby ini masih belajar untuk mengenal dunia fana, pengajian yang akan kekal tidak kehabisan sebelum esok dijemput pulang kedunia Akhirat.. aKaN teTapi bila difikirkan bAlik. Jey mana pandai berkata2x,apatah lagi meluahkannyer.sO, Jey cuba sedaya upaya, bila mana Qalby tatih ingin berbicara. Di situ Jey datang meninta kata2x.. Mungkin ia bukan dari Jey sendiri, tapi as long as Jey dapat menulis. Ia buat Qalby Jey rasa lega.. yaALLAH.. berilaa kekuatan dan jagalah Qalby jey ini agar tidak terpesong dari jalanMu...

Qalby oh Qalby...

Nabi Muhammad s.a.w bersabda,

"Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati."

(Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu'man bin Basyir

Tuesday, April 12, 2011

kismis o kismis

"KISMIS~~"

kikiki~~

terdengar jew kismis, aku pasti tersenyum. Wah!!.. tahniah kismis! anda telah berjaya menggelikan hatiku ini. yelaa, memang ada kisah di sebaliknya, tapi xnaklaa citer kat sinie~~

Kismis. Dry Fruit yg amat popular. lebih2x lagi dalam kalangan student, terutamanya di musim exam. oh!, khasiatnyer memang banyak. salah satunyer yg membuatkannya femes adalah kebolehannya menajamkan minda. betul kew??. betulaa, klu x, xkanlaa pelajar2x berebut tuk dapatkannya. ini dye artikel dari HPA tentang kismis...

Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Penggunaan kismis (vitis vinifera) dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di antara satu sama lain. Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan bahasa. Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan kek. Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya.

Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana separuh darinya adalah fruktosa dan separuh lagi adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidannya berbanding buah prune dan aprikot.

Kismis telah lama digunakan sebagai sumber diet bagi mendapatkan asid lemak perlu dan tokoferol sebagai antioksidan.

Nama-nama bagi kismis:
Inggeris –> Grape seed / Raisin
Arab –> Zabib
Melayu –> Kismis
Saintifik/latin –> Vitis vinifera

Khasiat dan Kegunaan Kismis:

1. Melindungi hati.
2. Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
3. Melawaskan pembuangan air besar.
4. Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
5. Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam
6. Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.
Produk HPA yg agak popular adalah.. "KISMIS MINDA"
so, apa lagi belilah..


"hahahaha, bukan nk promote, dh Qalby nk berkata2x..apa boley buat kan~~"

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...