kikiki~~
terdengar jew kismis, aku pasti tersenyum. Wah!!.. tahniah kismis! anda telah berjaya menggelikan hatiku ini. yelaa, memang ada kisah di sebaliknya, tapi xnaklaa citer kat sinie~~
Kismis. Dry Fruit yg amat popular. lebih2x lagi dalam kalangan student, terutamanya di musim exam. oh!, khasiatnyer memang banyak. salah satunyer yg membuatkannya femes adalah kebolehannya menajamkan minda. betul kew??. betulaa, klu x, xkanlaa pelajar2x berebut tuk dapatkannya. ini dye artikel dari HPA tentang kismis...
Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Penggunaan kismis (vitis vinifera) dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di antara satu sama lain. Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan bahasa. Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan kek. Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya.Produk HPA yg agak popular adalah.. "KISMIS MINDA"
Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana separuh darinya adalah fruktosa dan separuh lagi adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidannya berbanding buah prune dan aprikot.
Kismis telah lama digunakan sebagai sumber diet bagi mendapatkan asid lemak perlu dan tokoferol sebagai antioksidan.
Nama-nama bagi kismis:
Inggeris –> Grape seed / Raisin
Arab –> Zabib
Melayu –> Kismis
Saintifik/latin –> Vitis vinifera
Khasiat dan Kegunaan Kismis:
1. Melindungi hati.
2. Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
3. Melawaskan pembuangan air besar.
4. Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
5. Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam
6. Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.
so, apa lagi belilah..
"hahahaha, bukan nk promote, dh Qalby nk berkata2x..apa boley buat kan~~"
0 comments:
Post a Comment